Omgeving

Hou je van wandelen en fietsen in het mooie Hageland en Haspengouw?

Dan ben je bij Villa Veldzicht zeker aan het juiste adres. Je moet alleen maar je wandelschoenen aantrekken om te kunnen vertrekken. Het Heirbaanwandelpad start voor de deur, maar er zijn nog talloze wandelroutes en natuurgebieden in de buurt die de moeite waard zijn. We geven je graag tips en routes mee.

Meer info (knooppunten en kaarten) over tientallen leuke wandelingen in de buurt: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/catalogus/wandelingen/wandelingen

Fietsers kunnen hun hart ophalen aan de Hagelandse heuvels. Verschillende fietsroutes en knooppunten vind je vlakbij. Zo lopen onder andere de Hagelandse Eddy Merckx route of de Sven Nijs cycling route door de gemeente.

Meer info (knooppunten en kaarten) over fietstochten in de buurt: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/catalogus/fietsroutes/

In het vakantiehuis vind je bovendien ook verschillende wandel- en fietsgidsen die je naar hartenlust kan gebruiken!

Of zin in een partijtje golf?

Dan kan je terecht op het prachtige terrein van de Winge Golf & Country Club in Sint-Joris-Winge, op 6 km van Villa Veldzicht!

Ga je er liever met de auto opuit?

Dan zit je hier ook meer dan goed! Er zijn heel veel toffe plekjes om te ontdekken in het Hageland en ook in Haspengouw.

Leuven is natuurlijk een must-see en ook dé stad bij uitstek om eens een stapje in de wereld te zetten. Je kan er makkelijk een dag of een avond doorbrengen en daarna in Villa Veldzicht weer genieten van de rust.

Hieronder vind je een paar leuke ideeën voor een hele of een halve daguitstap:

Kies je voor natuur en recreatie?

Dan zijn deze plekjes misschien iets voor jou:

Het provinciedomein Halve Maan in Diest is een recreatiedomein van 50 ha dat zijn naam ontleent aan de ‘lunette’, een onderdeel van de 19e-eeuwse verdedigingsgordel rond de stad.  Het domein heeft een openluchtzwembad met glijbanen en een waterspeeltuin aan een wit zandstrand. Er zijn ook speeltuinen voor kinderen van verschillende leeftijden. Het provinciedomein is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Provinciedomein Het Vinne is een uniek natuurrecreatiefproject in Europa en het enige natuurlijke binnenmeer in Vlaanderen. Er zijn 5 uitgestippelde natuurwandelingen door het domein, met uitkijktoren en vogelkijkhutten. De speeltuin is integraal toegankelijk voor kinderen met een handicap.

Het provinciedomein van Kessel-Lo is perfect voor gezinnen met jonge kinderen.  Kinderen kunnen er hun hart ophalen in de speeltuinen, de trapbootjes, de pedalo’s, de roeiboten, het verkeerspark, de minigolf en de rolschaatspiste. Het openlucht ploeterbad met geringe diepte en verwarmd water is ideaal voor jonge kinderen.

Natuurgebieden in de buurt die vrij toegankelijk zijn, zijn bijvoorbeeld de Paddepoel in de Velpevallei aan de achterdeur van de vakantiewoning, het Walenbos, de Brongebieden van de Vossel en de Zeyp, De spicht, de Grote Getevallei, het Tiens Broek, natuurgebied Demerbroeken en nog veel meer.

Op https://www.natuurpunt.be/ kan je alle natuurgebieden met wandel- en fietsroutes opzoeken.

Je kan je ook een echte callboy wanen op de Vlooybergtoren in Tielt-Winge of verkies je de Rode Ridder in het Kasteel van Horst? Keuze te over om bijzondere plekjes te bezoeken!

Of liever cultuur en geschiedenis? Eventueel gecombineerd met een dagje shoppen?

Dan vind je je gading zeker in één van volgende gezellige steden of bezienswaardigheden:

 • Leuven met zijn Groot en Klein Begijnhof, stadhuis of  Sint-Pieterskerk
 • Het Kasteel van Horst in Holsbeek
 • De abdij van Averbode
 • De basiliek van Onze-Lieve-Vrouw in Scherpenheuvel
 • De Maagdentoren van Zichem
 • Het Begijnhof van Diest
 • De abdij van het Park in Heverlee
 • De brouwerij en Tuinen van Hoegaarden
 • Het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal
 • De minderbroederssite en het Begijnhof van Sint-Truiden
 • Het doorkijkkerkje in Borgloon
 • En nog zoveel meer…

Wekelijks zijn er gezellige markten in de steden in de buurt of activiteiten en evenementen.

Meer ideeën op https://www.toerismevlaamsbrabant.be/hoofdthema/cultuur-en-erfgoed/

Voor evenementen en feesten, raadpleeg de kalender op https://www.toerismevlaamsbrabant.be/catalogus/evenementen/

Op de FB-pagina van ‘Villa Veldzicht – Vakantiehuis in het Hageland’ vind je steeds tips voor uitstapjes en bezienswaardigheden!